La bunicii paterni locuia vis-a-vis o bătrânică. Noi, ăștia mici și băbălăi, îi spuneam Maria Chioara. Spre scuza noastră pentru asemenea poreclă, nici măcar nu aveam vârsta compusă din două cifre.
Eram mici și fără discernământ și parcă aveam ceva cu Maria, eram puși pe șotii, voiam să o mai enervăm din când în când și tindeam să avem relația lui Nică și a Mărioarei din “Amintiri din copilărie”.
Într-o zi, bunicu’ ne-a pus să cărăm borhotul la groapa de gunoi. Vă dați seama? Eu, Ion și văr-miu, Florin și cele 6 mâini micuțe și fragile ale noastre cu o groază de borhot de cărat. Vaiii… de atâta fragilitate ne-am gândit să nu mai mergem așa mult până la groapa de gunoi, ci să aruncăm borhotul peste drum, la Maria-n șanț. :))
Flo a venit cu ideea, iar mie mi s-a părut super cool. Și cum căram noi o căldare-n doi și o răsturnam în șanț hlizindu-ne, ne-a prins Maria.
Pfoooai, și ne-o dă cu înjurătura ei preferată: “Ardă-te-ar focul, nătărăule!”
Am auzit această înjurătură de la ea de zeci de ori, și nu doar către noi. Maria nu era cea mai happy bunicuță. Cu mintea de acum îmi dau seama că s-a strâns multă amărăciune în sufletul ei.
Din păcate, povestea mea are un final trist. Și o împărtășesc cu tine ca să ai niște conștientizări, nu ca să te întristez. Vreau să înțelegi importanța cuvintelor și a afirmațiilor. Vreau să înțelegi că ești ceea ce scoți pe gură, că atragi ceea ce le dorești altora (bun sau rău), că proverbul “cine sapă groapa altuia, cade el în ea” chiar are valoare, că într-adevăr “what goes around... comes around” și în general, toate acțiunile negative sau rele întreprinse împotriva altora pot reveni asupra celui care le-a făcut.
Pentru că, dragii mei, Maria a murit arsă de vie la ea în casă. Eram deja mare când s-a întâmplat această nenorocire, și mergeam la țară doar în vizite. M-am întristat la auzul acelei vești, însă totodată am înțeles și mai bine importanța cuvintelor și vibrația lor.
Ți-am pasat această poveste, culege fix ce e necesar de aici, pentru că nu e despre borhot și năzdrăvăniile unor copii.