Survivorship bias
Sunt cupluri care hotărăsc să nu facă copii, deși își doreau, doar din cauză că aud câteva “plângeri” din partea unor prieteni care au copii.

Înainte de a lua o hotărâre atât de importantă, ar fi bine să li se spună despre survivorship bias. Adesea auzim doar despre dificultăți și provocări, deoarece sunt mai vocalizate și remarcate, iar negativul ne iese imediat în evidență. Însă există nenumărate momente de bucurie, entuziasm la extrem și împliniri care sunt mai puțin discutate de un părinte obosit, dar care sunt la fel de reale și valoroase. 
Și nu mai zic de iubirea pe care o simți în suflet/în inimă… pe care nu o regăsești în nicio altă relație. 

Plus, fiecare experiență de părinte este unică, tu nu cunoști toate datele problemei (cum e plămădit ca structură copilul prietenilor, nivelul lor de anxietate, intimitatea dintre părinți, dorința lor de a avea mai multe momente de liniște și relaxare, ajutorul extern pe care îl primesc, nivelul lor de energie, de recunoștință etc). Ce li se pare greu prietenilor tăi în creșterea copilului, poate ție nu ți se va părea. 

Și ca să înțelegeți de ce am asociat cu survivorship bias care se folosește, de fapt, când se analizează doar datele indivizilor sau obiectelor care au supraviețuit unui proces de selecție, ignorând pe cei care nu au supraviețuit… dezvolt acum în câteva rânduri. 

Exemplul clasic pentru survivorship bias este analiza avioanelor de luptă din Al Doilea Război Mondial. Cercetătorii au analizat avioanele care se întorceau din misiuni și au identificat zonele cele mai avariate, recomandând întărirea acelor zone. Însă, Abraham Wald, un statistician, a realizat că acele avioane se întorseseră în ciuda avariilor, sugerând că trebuie întărite zonele care nu aveau daune, deoarece avioanele lovite în acele zone nu se mai întorceau.

Astfel, survivorship bias ne poate induce în eroare în diverse domenii, dacă nu luăm în considerare lipsa datelor din întregul set inițial. Iar aici “setul inițial” înseamnă toate resursele și convingerile pe care le au prietenii tăi care se plâng încontinuu de parenthood. 😊 Oare am explicat bine?
Eroul din copilărie