Nu e o glumă, chiar există... :)) .
Mereu încerc să aflu de pe Google ce mai există cu numele de Roxalia. Înainte să se nască știam doar că există următoarele:
- o comunitate fara personalitate juridica in Statele Unite, mai exact Virginia de Vest. Elevatie: 778 m.
-medicamente produse de Boiron pentru raguseala si durere in gat.
- o posibila farmacie din Bucuresti.
Si acum sa scriu despre ce am descoperit astazi. Exista o carticica religioasa de 160 pagini, scrisa in croata in forma de scrisoare de Anthony Kanižlić, in anul 1780. Este de fapt o poezie religioasa barocă, scrisă sub formă de monolog... :)) De abia am reusit sa traduc unele chestii, si am cautat pagini scrise in engleza, dar despre Sfanta Roxalia nu este scris decat pe paginile web din Croatia.
Update 14 octombrie 2016
Săpând mai adânc am observat că Roxalia vine de la Rozalija, adică Rosalia din italiană și se referă la aceeași sfântă. Și astfel Sveta Roxalia este de fapt Sfânta Rosalia, patroana orașului Palermo. Italienii au numit-o cu afecțiune "La Santuzza", "Mica sfântă". Ea a fost fiica lui Norman, un nobil din familia Sinibaldi (1130, Sicilia, metropola Palermo). În Martirologiul Roman se spune ca se trage dintr-o ramură "din sângele regal al lui Carol." Pentru o vreme a stat la curtea reginei Margareta, iar apoi a intrat în ordinul augustinian. Condusă de dorința de viață a unei pustnice, s-a retras într-o peșteră de pe Muntele Pellegrino, ghidată de doi îngeri. Acolo a fost construită o capelă în cinstea ei. Ea a murit pe data de 04 septembrie 1166, iar moaștele ei sunt în catedrala palermskoj.
Și căutând, și tot căutând am ajuns și pe paginile scrise în română (sursa: libertateapentrufemei.ro), asta e povestea ei:
În calendarul romano-catolic, data de 4 septembrie îi este dedicată, cu fastul cuvenit, Sfintei Rosalia, protectoarea orașului italian Palermo și a pescarilor. Sfânta Rosalia este iubită de credincioși pentru minunile sale.
Despre Sfânta Rosalia (Roxalia, Rozalia, Rozalija, etc) se știe că a venit pe lume în anul 1130, într-o familie de nobili. Tatăl ei era descendent al regelui Carol cel Mare. Era de o frumusețe copleșitoare. Iar asta îi primejduia puritatea spirituală și trupească.
La un moment dat, pe când avea 14 ani, Sfânta Fecioară i s-a arătat în vis. Și i-a spus să plece din mediul în care trăia. Copila de atunci a părăsit castelul în care locuia. S-a retras în pustietate, într-o peșteră din Muntele Quisquina, însoțită de îngeri păzitori. Familia a găsit-o după o vreme, așa că îngerii au îndrumat-o să plece mai departe. A ajuns pe Muntele Pellegrino. Acolo a viețuit până când s-a stins din viața pământească, la vârsta de 30 de ani. Trupul ei a fost găsit după sute de ani. Iar în anul 1625, când ciuma răpunea masiv locuitorii orașului Palermo, oamenii au început să i se roage, iar ea i-a salvat de la moarte. De atunci, este venerată, atât pe data de 15 iulie, când i-au fost descoperite rămășițele pământești, dar și pe 4 septembrie. Oamenii se roagă la Santa Rosalia pentru sănătate, pentru alungarea bolilor grave și pentru a fi protejați în general.
Sicilia este în sărbătoare de ziua Sfintei Rosalia, iar în Palermo are loc o procesiune tradițională, în fiecare an, în cadrul căreia moaștele sfintei sunt plimbate pe un traseu bine stabilit, într-un car tras de 40 de măgărițe, decorat cu ornamente florale de excepție. Procesiunea durează mai multe zile, timp în care, pe străzi, răsună cântări religioase și urale ale credincioșilor. Și asta pentru că Sfânta Rosalia a salvat orașul prin credința ei nemărginită și prin rugile către Dumnezeu. Dat fiind că sunt tot mai mulți români care trăiesc în regiune, minunile ei au devenit cunoscute și pe la noi, Sfânta Rozalia bucurându-se de respect și în rândurile creștinilor ortodocși.