Self-fulfilling Prophecy

Știți acele zile în care de la trezire vi se întâmplă 1-2 lucruri nasoale și apoi automat gândești “Astăzi îmi vor merge toate rău!”?

Și magia se întâmplă - toată ziua e plină de ghinioane.

În lumea psihologiei există un termen fancy numit "self-fulfilling prophecy” (în română este tradus “profeția autoîmplinită”) și ne arată cum credințele noastre creează realitatea. Dar acest concept nu se referă la persoanele care au doar gânduri de o anumită manieră, ci la faptul că de multe ori ajung să aibă anumite comportamente/acțiuni care să îi transforme previziunile pesimiste în realitate.

Las două exemple:

• Dacă o persoană este convinsă că toate relațiile sale vor eșua, s-ar putea să se comporte într-un mod care să saboteze relația actuală, contribuind astfel la încetarea acesteia.
• Dacă cineva crede că nu va reuși niciodată financiar, aceasta poate contribui la subutilizarea oportunităților de economisire și investiții, menținându-se într-o situație financiară precară.

Evident că și în partea pozitivă se întâmplă la fel: De exemplu, dacă cineva crede că ziua va fi excelentă și se așteaptă la lucruri bune, acea persoană are tendința să vadă mai multe aspecte pozitive și o să-și creeze o zi mai bună.

Și dacă luăm fraza de la început când ți se pot întâmpla 1-2 lucruri nasoale de la trezire (de genul, nu ți-a sunat ceasul, nu ți s-a încărcat deloc telefonul, ți-ai pătat hainele de serviciu după micul dejun etc) eu recomand să te calmezi mai întâi, pentru a nu intra în vortexul “toate îmi vor merge prost”, și să îți spui “Și ce dacă mi s-a întâmplat lucrul X, astăzi toate îmi vor merge bine și voi demonsta asta.” Mai bine să pleci cu această intenție la drum. ;)

Așa cum în viață este despre alegeri, alege să ai o profeție autoîmplinită - pozitivă, și nu invers. ☺️

The one with Sunset Beach and Mamaia