28 mai 2022
Vouă nu vă e dor de poveștile mele pe care obișnuiam să le pun la descrierea pozelor din feed? Că mie îmi este. :))) Și mi se face și mai dor să scriu când îmi apar în amintiri poze cu descrieri lungi. Îmi mulțumesc mie, cea din trecut, că îmi înveselesc ziua și simt apoi o părere de rău că nu am mai făcut-o în ultimele săptămâni. Dar de vină e și creierul ăsta di fimeie lăptăreasă. 😂 Faptul că uit cuvinte simple, mă face să cred că a intrat și creierul în concediu odată cu concediul de creștere al copilului.
Doar citisem în cartea “Creierul femeii”, că femeia care alăptează are parte și de o lipsă a concentrației mentale. “Deşi starea de împrăştiere a minţii este destul de comună după naştere, alăptarea poate intensifica şi prelungi această stare de neatenţie sau de concentrare relativ redusă. Acele zone ale creierului responsabile pentru atenţie şi concentrare sunt preocupate în aceste prime şase luni de protejarea şi supravegherea nou-născuţilor.”
Și stai să vezi! În timpul sarcinii creierul se micșorează și revine la normal abia la 6 luni de la naștere. 🤯
La câteva zile după ce l-am născut pe Carol, am făcut o vizită la un homeopat pentru controlul de rutină, am fost întrebată ceva simplu, și mi-a fost super greu să leg câteva cuvinte ca să redau o propoziție inteligentă. Țin minte că stăteam ca tâmpita în fața patului din cabinet, mă uitam la Carol, și mă gândeam “Hai, Roxana, hai că mai poți încă 2 cuvinte. Așa, mami, cu subiect și predicat.”
Amuzant este că eu dau licența și disertația în vara asta. Ce-o ieși din gura mea… Doamne ajută!
Râdem-glumim, dar alăptarea și legătura care se creează cu bebelușul prin alăptare, mi se par fantastice. Iar dozele de oxitocină pe care le eliberăm (și eu, și ăsta micu’) sunt mai presus de creierul harcea-parcea temporar.
Iubesc să alăptez! Și regret că unele mămici care își doreau asta, nu reușesc, sau renunță de dinainte de a chema un consultant în alăptare. Aveți răbdare și informați-vă. 🙏🏼
Știu că uneori poate fi dificil în primele săptămâni de alăptare, dar și după aceea… Doamne, ce legătură frumoasă se creează! ❤️ Nu știu dacă se poate reproduce sub alt mod ceea ce simte o mamă când alăptează (și nu o doare și nici nu e stresată!). Când alăptarea se produce corect și lin, iar mama e calmă, nu se grăbește, ci e conectată cu puiul ei… pfff, explozie de oxitocină! De ambele părți.
Dacă îți plac filmele de fantezie, și ai văzut Avatar… eu am comparat încă de când o alăptam pe Roxalia că e fix “senzația” aia de legătură dintre cozile cu nervi pe care Na’vi le folosesc pentru conexiune.
Chit că știam cu ce se “mănâncă” alăptatul încă de la Roxalia, pentru Carol tot am chemat acasă în prima săptămână cel mai bun consultant în alăptare din regiune (pentru verificare fren, pentru reamintire aplicare corectă etc)… chiar dacă am avut parte de unul bun și la clinică după ce am născut. Și vă recomand să fie consultant IBCLC.
Vă rog să nu puneți întrebări despre alăptare medicilor care nu au pregătire în domeniul alăptării! Din ce mi s-a povestit, unii îndrumă eronat pacienții.
Că alegi să îți hrănești copilul prin alăptare sau că alegi prin lapte praf… important este să fii informată corect! 💪🏼
Și acum câteva adevăruri despre care multe persoane nu știu:
1. Poți mânca tot ce îți dorești tu. Laptele se face din sângele tău, nu din ceea ce mănânci. Evident, o dietă sănătoasă este de bun augur amândurora.
2. Poți merge la stomatologie și poți face anestezie. Și nu, NU tre’ să aștepți 24 de ore ca să alăptezi. Multe medicamente sunt compatibile cu alăptarea.
3. Cel mai mare mit forever: “Nu am avut lapte / Laptele nu era consistent.” Pfff, încă sunt femei în 2022 care cred asta. Doar 2% dintre femei de pe glob nu pot alăpta. Informează-te despre acest lucru. 🤗
4. Este perfect normal să alăptezi bebelușul la cerere, chiar și dacă au trecut poate 10-20 de minute de la ultimul alăptat. Nu există lapte în exces. Dacă nu va vrea să mai sugă, nu o va mai face.
5. Dacă bebelușul are reflux, nu este din cauza laptelui matern.
6. Nu contează cum ai mameloanele ca să poți alăpta.
7. Laptele nu se transformă într-un lapte fără nutrienți la fix 1 an și o zi.
8. Colostrul, chiar și câteva picături, este suficient în primele zile de viață, încă de de la naștere. Nu e nevoie de suplimentare cu lapte praf.
Iar lista poate continua. Tu ce ai auzit eronat despre alăptat până acum, după care ai aflat că nu e deloc adevărat?