Păpuși de hârtie și ciocălăi

26.07.2023

Am fost azi la filmul Barbie, și ca-n totdeauna, când văd într-un film personaje inspirate din viața reală intru imediat după film pe Wikipedia să citesc despre viața acestor oameni.

Până am ajuns acasă, am citit la toate semafoarele despre Ruth Handler, creatoarea păpușii Barbie.

Ea a creat păpușa Barbie după ce a tot văzut-o pe fiica ei, Barbara, cum se juca cu niște păpuși făcute din hârtie, având diferite roluri. Astfel, Ruth și-a dorit să bucure copiii cu păpuși 3D, fiind destul de diferite cu ce exista în 1959 pe piață.

Citind despre păpușile de hârtie ale Barbarei am avut parte de un flashback. Singura persoană pe care o știu jucându-se în copilărie cu “păpuși” de hârtie este fratele meu. Fiind talentat la desen de mic, își desenea personajele preferate (Arnold, Sly Stallone & co) pe blocul de desen, apoi le decupa, urmând să se joace cu ele… cel mai adesea într-un ring de box. :))

Am încercat și eu să mă joc cu “Musculoșii” (așa cum erau denumite aceste decupări), dar nu m-au atras. Voiam diversitate. Astfel că până la 7 ani, până să primesc de la mama prima mea păpușă cu corp de adult (în niciun caz nu Barbie), obișnuiam să am o întreagă colecție de “păpuși” realizată din șnururi răsucite și creioane. Creioanele erau bărbații. Iar șnurul alb răsucit dintr-un material asemănător mătăsii devenea o păpușă astfel: îi făceam două noduri, unul pentru față (pe acest nod realizam din carioci ochi și buze), iar al doilea nod delimita trunchiul de fustă. Deasupra nodului care imita fața, desfăceam șnurul de bumbac satinat, astfel că fiecare fir fin se transforma într-un “fir de păr”, devenind o podoabă capilară destul de bogată. Am explicat bine? V-ați putut imagina? :))
Ce perioadă faină a fost când mă jucam cu ele, țin minte scenariile și ce imaginație aveam. ❤️

Pe la 5 ani mă jucam la bunici cu ciocălăi de porumb și pene de gâscă. Ciocălăii erau bărbații, iar penele erau femeile.
La 4 ani, când trăiam în acea casă de lângă pădure, mă jucam prin curte cu bețe (bărbații) și frunze mari de plante (arătau ca niște vițe de vie și imitau perfect fusta).
Tu îți mai amintești cu ce înlocuiai păpușile adevărate?

Rezerva Naturală Cavagrande del Cassibile