O palmă.

Sunt recunoscătoare că eu și Alin nu avem anumite traume neintegrate sau probleme în comunicare astfel încât să ne strice relația și să ajungem să ne certăm des.

Mi-am adus aminte mai devreme de ce mi-a povestit un prieten: a ales o zi oarecare să îi ducă flori iubitei lui, iar ea nervoasă le-a aruncat la gunoi cu pretextul “Cumva m-ai înșelat și acum mi-ai adus flori pentru că te simți vinovat? Că așa îi făcea X lui Y (persoane din familia ei), de câte ori o înșela, îi aducea flori, pentru că se simțea vinovat/prost.”

Prietenul meu este familist, iar una dintre valorile lui este loialitatea și nu e vorba aici de înșelat. Nu a contat că nu era ceva fondat, trauma din ea a fost mai puternică, de aici și această reacție care a dus la ceartă.

Eu și multe dintre voi, gândim că acest gest de a duce flori iubitei, fără nicio ocazie, ni s-ar părea super drăguț, nu?

Vă amintiți ce v-am vorbit la story acum câteva săptămâni?
Ridică ușor palma în fața unui om care a fost abuzat, iar el va tresări și va vedea în ea o palmă dată peste față, o bătaie sau un abuz. Ridică ușor palma în fața unui om care s-a simțit iubit și va vedea în ea mângâiere, îmbrățișare, dragoste, apropiere sau prietenie.

În mare, palma arată asemănător la toți… cuprinde podul palmei și 5 degete (sau 6, sau mai puține, cu excepții), dar experiențele din spatele ei ne declanșează reacțiile.

De acum înainte, când acționezi într-un fel și celălalt reacționează nepotrivit, ieși din ego (nu te ataca, nu te enerva), du-te în observare, și vezi ce traumă l-a declanșat. O comunicare blândă, cu empatie (nu din superioritate) ajută mult, și în loc ca acel moment să se transforme în ceartă, se poate transforma în conștientizare pentru celălalt (și cu ceva noroc, în vindecare).

Nu uita: Reacția celui din fața ta nu e despre tine, e despre el.

The one with ingherii