Anna Karenina. O carte. 14 ecranizări.
1. Primul film a fost făcut în 1911, în Rusia, cu Sorochtina în rolul principal.
2. În anul 1914, tot în Rusia, cu M. Germanova protagonistă.
3. În 1918, apare un film în Ungaria.
4. În 1920 avem un film din perspectivă germană.
5. În 1927, în Franţa, apare una dintre cele mai renumite interpretări ale Annei Karenina, cea a Gretei Garbo.
6. După care Anna urmează să fie interpretată de Vivien Leigh (Marea Britanie, 1948).
7. De Sally Moreno (Argentina, 1958).
8. De Tatiana Samoilova (URSS, 1967).
9. De Maya Plisetskaya care joacă rolul Annei Karenina într-un film-balet (URSS, 1974).
10. De Nicola Pagett (Marea Britanie, 1978).
11. De Jackelyn Bisset (SUA, 1985).
12. Cea de-a cincea ecranizare americană a poveştii de dragoste a romanului lui Tolstoi, din 1997, cu Sophie Marceau, s-a filmat în Rusia.
13. Keira Knightley o joacă pe Anna în 2012.
14. Iar Vittoria Puccini, în 2013.
~...~
Mai jos voi scrie un clasament propriu al ecranizărilor. Nu uitați că toate recenziile din lumea asta sunt subiective. Înainte de toate, trebuie să specific că nicio actriță nu mi se pare că a fost pe măsura complexității personajului capodoperei lui Tolstoi.
M-am uitat la câteva dintre producții, la cele pe care le-am dat mai ușor de urmă pe internet. Cel mai mult mi-a plăcut filmul din 2012 (6.6 pe IMDB). Poate și din cauza actorilor care-mi sunt dragi, Keira Knightley, Aaron Taylor Johnson, Jude Law, dar și pentru că mi-au transmis emoție în timp ce și-au jucat rolurile. De scenariu s-a ocupat Tom Stoppard, iar regizorul este Joe Wright. Interesant e cum au reușit fascinant de bine să impletească teatrul cu cinematografia. Nu mulți regizori reușesc asta.
Bilă albă pentru costume și decoruri, iese în evidență opulența.
Tot am repetat, consider că mereu cartea va bătea filmul, nici nu ai cum să transpui 900 de pagini în 130 de minute, dar să îmi continui clasamentul la ecranizări.
Pe locul II în topul meu, ar fi producția din 1997 (are 6.4 pe IMDB). Anna este interpretată de frumoasa Sophie Marceau, iar Vronsky de Sean Bean (și mi-a fost cam greu sa îl văd pe Vronsky fără mustață). Valorile de producție sunt printre cele mai mari: costumele, cinematografia și mai ales locațiile. Față de celelalte producții din America, filmările au avut loc chiar în Sankt-Petersburg și prin alte locuri din Rusia, ceea ce merită o super bilă albă. Și faptul că acțiunea pare a avea loc într-adevăr în perioada țaristă la sfârșitul secolului al XIX-lea, nu face decât să ridice producția la un nivel remarcabil.
Locul III ar fi pentru Greta Garbo, în Anna Karenina din 1935. Greta a fost aleasă pentru 2 producții, spre deliciul fanilor ei. Regizorul Clarence Brown a reușit să împacheteze cele 900 de pagini ale romanului în 90 de minute de filmare, ceea ce este impresionant. Bine, cam prea puțin timp este petrecut pe relația dintre Kitty și Levin (care a fost un autoportret al lui Tolstoi), dar a reușit să portretizeze relația dintre Anna și Vronski cu profunzime și emoție. Greta Garbo, una dintre cele mai mari actrițe ale anilor 30, este uimitoare în frunte. Frederic March este un pic "plat" ca Vronski, îmbrăcat în uniformă militară, în aproape fiecare scenă, dar reușește să joace ok personajul totuși. Designul de producție este spectaculos. Scenele de bal, unde personajele dansează cu grație în timp ce Anna și Vronsky au dialogul esențial, m-a impresionat în mod deosebit. Pe IMDB are nota 7.1 - 3379 de useri.
Mențiune. Producția din 1967, le prezintă pe Anna Karenina și pe Kitty (aka Ekaterina Alexandrovna Șcerbațkaia), cu mustață. Serios vorbesc. Mi-am șters ecranul de la laptop, am crezut că nu văd bine. Dar văd! Ultima oara când am fost la un control oftalmologic, eram pe 0. Așadar, actrițele Tatyana Samoylova și Anastasiya Vertynskaya, ar fi trebuit să treacă un pic pe la un epilat, după gusturile mele. Bine, tot după gustul meu, nici nu aș fi ales-o pe Tatyana să o joace pe Anna. Și aici mă refer strict la fizic, în rest e o actriță bună, nu am nimic de comentat. Locațiile, costumele, scenele, sunt foarte bune. Nota de pe IMDB (7.2) mi se pare extrem de mare pentru această producție, dar pentru că au dat-o doar 533 de useri, se înțelege.
Urmează să o văd și pe Vivien Leigh în rolul Annei, si să văd ecranizarea din 2013, în regia lui Christian Duguay (m-am uitat la trailer, Ekaterina Alexandrovna Șcerbațkaia e tare frumoasă, în schimb Anna Karenina nu așa cum mi-o tot imaginez).
Și tare-mi doresc să merg la operă să văd spectacolul "Anna Karenina", cu balerinii români, Corina Dumitrescu și Călin Rădulescu.