Copiii mici și era digitală

O postare importantă pentru părinții care au copii sub 4 ani și nu numai (e bine de știut pentru oricine vrea să fie informat indiferent de domeniu).

Azi vreau să împărtășesc ceva cu voi. Culegeți ce doriți din informațiile pe care vi le las.

Am zis de câteva ori la story că nu vreau să îi dau ecrane lui Carol până la 2 ani. Și apoi de la 2 la 4 ani, maxim 30-45 minute pe zi (și nu zilnic). Ce primește zilnic, devine adicție.

Am citit o groază de studii din surse sigure, și voi merge pe acest drum. Astăzi am dat de acest cont: @jerricasannes (pe care vi-l recomand cu încredere). Este suficient să citiți doar câteva postări ca să înțelegeți pericolul anumitor desene animate.

De exemplu, faimoasele desene animate Cocomelon (ale căror melodii catchy i le-am pus lui Caiu de vreo 5 ori până acum, audio… pe Spotify, nicidecum vizual) sunt hiper-stimulante și dăunătoare pentru creierul copiilor sub 4 ani. Toate desenele stimulante/ hiper-stimulante sunt ca un drog pentru copii, așa cum e cocaina pentru creierul unui adult.

Jerrica explică pentru acei părinți care spun “- Dar uite câte a învățat copilul meu de la desene, uite cum știe culorile, știe să numere, să cânte etc.
- Ei bine? Cu ce preț? Cu prețul afectării creierului. Acești copii doar reușesc să memoreze/reproducă, ei nu înțeleg cu adevărat sensul.”

Acum na, voi știți cum veți proceda în legătură cu ecranele și ce înseamnă echilibrul în legătură cu ele. Măcar alegeți să le oferiți desene care să NU conțină culori primare saturate, scene care durează mai puțin de 4 secunde, animație fascinantă (obiecte plutitoare/învârtitoare), unghiurile camerei în mișcare, litere intermitente sau care dansează, fundaluri cu contrast ridicat, elemente interactive și sunete multiple redate simultan. Toate aceste tactici suprastimulează creierul, reține atenția copilului pentru o perioadă nefirească de lungă, creează acel efect de zombie-eyes și în cele din urmă încurajează dependența de ecrane.
Jerrica are o listă de desene pe care le recomandă pentru copiii care au între 2-4 ani, le găsiți pe contul ei denumite ‘A’ shows .

Nenea Pește și Aglaia