Aveti nevoie de:
- un castron fasole;
- 1 legatura de loboda;
- jumatate de legatura de patrunjel;
- 3-5 fire de marar;
- 3 rosii mici;
- 3-4 morcovi mijlocii;
- 1 radacina de telina mare;
- 3 radacini de patrunjel;
- jumatate de ardei gras rosu;
- o ceapa mijlocie;
- leustean 3-5 fire;
- cimbru;
- ulei, delicat;
- 2 linguri bulion;
- bors.
Fasolea se pune la fiert in apa rece. La 5 min dupa ce a dat in clocot, se strecoara fasolea si se pune in alta apa, care este fierbinte deja.
Se pune pe aragaz, dupa care la vreo 10-15 minute, se adauga morcovii intregi, telina (se pastreaza un sfert ptr mai tarziu), cimbrul (sa il spalati bine) si radacina de patrunjel (din radacina de patrunjel se pastreaza jumatate pentru a fi taiata cubulete mai tarziu).
Dupa ce se inmoaie fasolea (apx o ora) se scot radacinile mari si se adauga urmatorele legume taiate cubulete: telina (un sfert), radacina de patrunjel, un morcov mijlociu, ardeiul rosu, ceapa. Se adauga o lingura de delicat.
Se face separat: Se da in clocot max 50 ml ulei (4-5 linguri) + 1-2 linguri apa + 1-2 linguri mari de bulion. Cum e gata se pune peste ciorba (doar daca s-a inmuiat ceapa si morcovul!).
Se adauga 3 rosii taiate cubulete, loboda si mararul.
Dupa apx 20-25 min, se adauga un ibric de bors, care a fost dat in clocot, separat.
Peste alte 20-25 de minute, se da de pe foc (cand legumele sunt moi) si se adauga patrunjelul si leusteanul.
***Painea speciala pentru ciorba am cumparat-o de la Brutaria Marco din Focsani.
Pofta buna! :)